11 Şubat 2017 Cumartesi

RSİ İndikatörünün Doğru Kullanımı (Detaylı Makale)

RSİ'ın Doğru Bilinen Yanlış Kullanımı

  Finans kurumlarının webinar eğitimlerinde her eğitimci tarafından tekrar edilen, tek ve gerçek kullanımının bu optimal ayarlarla olduğu şeklinde pazarlanan RSİ indikatörünün yatırımcılara pek bir fayda sağlamadığı gözlemlenmektedir. Bunun sebebi indikatörlerin çalışma prensibini özümseyememizden kaynaklanmaktadır.

  İndikatörlerin Çalışma Prensibi

  İndikatörlerin çalışma mantığını detaylı inceleyebilmemi sağlayan metatrader için robot yazılımları ve indikatör yazılımları geliştirmem sayesinde oldu. İndikatörler bahsedildiği gibi matematiksel hesaplamalar yapıyorlar. Peki bu hesaplamaları yaparken nasıl bir işlem uyguluyor ya da neyi referans olarak alıyorlar?

  İndikatörler matematiksel hesaplamalar yaparken barları (mum çubuklarını) referans alırlar. Her bir mum çubuğu 1 periyodtur. 14 periyodluk RSİ demek son 14 adet barın hesaplamaya dahil edildiği anlamına gelir. Bu barların açılış/kapanış ya da En yüksek/ En düşük seviyelerini alarak bir ortalama ortaya çıkarır. Burada iki şeye dikkat çekmek istiyorum. Birincisi her indikatör ortalamadan hareket edilerek ortaya çıkmıştır. Yani her indikatör ortalamayı içinde barındırır. Bu da ortalamanın ne kadar önemli bir gösterge olduğunu bir kez daha gösteriyor. İkincisi de her indikatörün barlarla işlemler gerçekleştirdiğidir. Yani bir aylık hareketli ortalama diye birşey yoktur. 21 periyodluk hareketli ortalama vardır.

  Her eğitimcinin dilinde olan o meşhur 14 periyodluk RSİ indikatörüne bakalım ve bu ayarlarla ne kadar işlevsiz olduğunu grafik üzerinde görelim.


Grafikte kırmızı çizgimizi bizim RSİ değer çizgimizi ve 30,70 seviyelerini görmektesiniz. 30 seviyesi aşırı alım seviyesi olarak bilinir 70 seviyesi de aşırı satım bölgesi olarak bilinir. Bu kısmı doğrudur fakat grafiğe baktığımızda 15 gün içerisinde bu seviyeleri hiç test etmemiştir. Bu da RSİ'ın bu kullanımının işlevsizliğini göstermektedir. Eğer daha önceden bu seviyelere bağlı olarak alış satış yapmış olsaydınız bugüne kadar ya bekleyişte olacaktınız ya da zarar edip işleminizi kapatmış olacaktınız.

Peki RSİ'ın Doğru Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

  Bu kullanım sadece RSİ değil aslında genel olarak bütün indikatörlerde uygulamamız gereken kullanım biçmidir. Buna kabaca indikatörü grafiğe uyarlamak diyebiliriz.
  
  Yukarıdaki grafikte en büyük sorun trendteki kırılmaların RSİ ile uyumlu olmamasıydı. Bu sorunun üstesinden ancak periyodu değiştirerek uygun periyodu seçerek gelebiliriz. Genellikle EUR/USD paritesinde günlük ve haftalık grafikte uyumluluğun yakalandığı periyod 6 veya 7'dir.

 
Görüldüğü gibi RSİ indikatöründe periyodu 6 olarak ayarladığımızda trendteki kırılmalara daha duyarlı hale geldi.

RSİ'daki kırmızı çizginin 30 ve 70 seviyelerinin altına ve ya üstüne çok fazla sarkıyor olduğu gözlemleniyorsa periyod arttırılabilir.


  RSİ indikatöründe periyodu 8 yaptığımızda ise sarkmaların daha da azaldığını görüyoruz. Bu kullanım yöntemi sadece RSİ için değil bütün indikatörler için geçerlidir.

Periyod Kullanımı Neden Farklılık Gösteriyor?

Periyod kullanımı pariteden pariteye farklılık göstermektedir. Bunun en önemli sebebi volatilite farkıdır. Volatilitesi yüksek paritelerde sapmalar artar. Dolayısıyla RSİ gibi indikatörlerin 30 ve 70 seviyesi işlevsizleşir. 70 seviyesinin üstüne ya da 30 seviyesinin altına sarkmalar artar. Bu sebeple volatilitesi düşük eur/usd gbp/usd gibi paritelerdeki periyod kullanımı ile volatilitesi yükse eur/chf gibi paritelerde kullanım farklılık göstermektedir. Diğer makalemde volatilitesi yüksek ve düşük paritelerde nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda yazacağım. Aynı zamanda yatırımcıların en büyük sorunu "İşleme Nerde Girilmeli" sorununa da değineceğim.
Previous Post
Next Post

About Author

0 yorum: